بررسی ترکیبات شیمیایی و اثرات اسانس بومادران Achilea wilhelmsii L. بر سطح آنتی اکسیدانی و مالون دی آلدئید سرم و مغز موش سوری رزرپینه شده
|
زهرا لری گوئینی ، زهرا ربیعی ، بتول فرهادی ، الهام بیجاد ، الهه آزمون ، محمود رفیعیان کوپائی* |
مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده علوم پایه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد |
|
چکیده: (8192 مشاهده) |
زمینه و هدف: گیاه بومادران دارای خواص آنتی اکسیدانی است و در طب سنتی برای افسردگی توصیه شده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی ترکیبات شیمیایی اسانس اندام هوایی گیاه بومادران با نام علمی Achillea wilhelmsii L. و اثر ضدافسردگی آن در موشهای سوری نر به روش آزمون شنای اجباری و معلق ماندن دم بوده است.
روش ها: در این مطالعه، ۶۰ موش سوری در ۶ گروه ۱۰ تایی شامل گروه شاهد نرمالسالین، گروه شاهد منفی رزرپین (۵ میلیگرم بر کیلوگرم) و گروه شاهد مثبت رزرپین (۵ میلیگرم بر کیلوگرم) و ۱۸ ساعت بعد آمیتریپتیلین (۲ میلیگرم بر کیلوگرم) و گروه مداخله رزرپین (۵ میلیگرم بر کیلوگرم) و ۱۸ ساعت بعد اسانس گیاه (۵۰، ۷۵ و یا ۱۰۰ میلیگرم بر کیلوگرم) بررسی شدند. جهت سنجش افسردگی از آزمون شنای اجباری و معلق ماندن دم استفاده شد. ظرفیت آنتیاکسیدانی و ترکیبات شیمیایی اسانس، محتوای آنتی اکسیدانی و میزان مالون دیآلدهید سرم و مغز نیز تعیین شد.
یافتهها: تزریق رزرپین سبب افزایش معنیدار زمان بیحرکتی در آزمون شنای اجباری و معلق ماندن دم شد. تزریق اسانس گیاه در غلظتهای ۵۰، ۷۵ و یا ۱۰۰ میلیگرم بر کیلوگرم و آمیتریپتیلین مدت زمان بیحرکتی را کاهش دادند. تزریق رزرپین و آمیتریپتیلین سبب افزایش معنیدار مالون دیالدهید مغز و سرم و کاهش معنیدار ظرفیت آنتیاکسیدانی سرم و مغز شد. اسانس گیاه ظرفیت آنتیاکسیدانی مغز و سرم را افزایش و میزان مالوندی آلدهید را کاهش داد. قدرت آنتیاکسیدانی اسانس برابر ۳۲/۲ میلیگرم بر میلیلیتر تعیین شد. ترکیبات عمده تشکیلدهندهی اسانس به ترتیب ;کریزانتنون (%14/31)، کامفر (%13/95)، ۱-۸ سینئول (%10/01) و ترانس پینوکاروئول (%9/50) بودند.
نتیجهگیری: با توجه به قدرت آنتی اکسیدانی اسانس بومادران در کاهش میزان مالوندی آلدهید سرم و مغز به نظر میرسد گیاه بومادران با کاهش استرس اکسیداتیو علایم افسردگی در موش را کاهش داده که احتمالا به دلیل ترکیبات فعال ترپنی موجود در اسانس میباشد.
|
|
واژههای کلیدی: اسانس بومادران، افسردگی، ترکیبات شیمیایی |
|
متن کامل [PDF 1256 kb]
(1336 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
علوم اعصاب
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|