مروری بر اثرات مفید روغن بذر گل گاوزبان بعنوان منبع گیاهی تامین اسیدهای چرب ضروری
|
حکیمه گاوزن*  |
گروه علوم پایه، داﻧﺸﮑﺪه دامپزشکی، داﻧﺸﮕﺎه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل |
|
چکیده: (3241 مشاهده) |
زمینه و هدف: اسید های چرب امگا-3 و امگا-6 اسیدهای چرب ضروری برای ساختار و عملکرد فیزیولوژیک سلولهای بدن هستند که وجود آنها در در رژیم غذایی انسان و پستانداران الزامی بوده و کمبود آنها میتواند زمینه ساز بسیاری از بیماریها باشد. در همین راستا نسبت امگا-6 به امگا-3 در رژیم غذایی نقش مهمی را در اثرات مفید فیزیولوژیک آنها ایفا می کند. با این حال در بسیاری از مناطق دنیا مقدار روزانه دریافتی این دو مکمل از رژیم غذایی بسیار کمتر از مقدار توصیه شده آنها در تغذیه سالم میباشد. بسیاری از منابع غذایی موجود نیز فاقد نسبت متعادلی از امگا-3 و امگا-6 میباشند. بنابراین یافتن منبع غذایی جدید سرشار از امگا-3 و امگا-6 ضروری است. گل گاوزبان، گیاهی از خانواده بوراژیناسه است. این مطالعه به بررسی اثرات سودمند روغن بذر گل گاوزبان ایرانی بر سلامتی انسان و پستانداران بر مبنای اثرات مفید اسیدهای چرب موجود در آن میپردازد.
روشها: در این مطالعه از مقالات معتبر علمی نمایه شده در بانکهای اطلاعاتی Web of Science, Scopus, PubMED Central, SID, ISI بین سالهای 2000 تا 2017 در رابطه با اثرات درمانی روغن بذر گل گاوزبان و اسیدهای چرب ضروری آن، استفاده شده است.
یافتهها: این روغن دارای مقادیر قابل ملاحظه ای از امگا-3، اسید استئاریدونیک، اسید آلفا-لینولنیک، امگا-6، گاما-لینولئیک اسید و لینولئیک اسید، و امگا-9 مهم، اولئیک اسید میباشد. علاوه بر وجود اسیدهای چرب در روغن بذر گل گاوزبان، نسبت ترکیبی امگا-6 به امگا-3 در این روغن موجب منحصر به فرد شدن این روغن از نظر اثرات مفید بر سلامتی انسان شده است.
نتیجهگیری: استفاده از روغن بذر گلگاوزبان ایرانی بصورت حاد یا مکمل در رژیم غذایی بعنوان مادهای با عوارض جانبی حداقل، قیمت ارزان و سهولت دسترسی، میتواند در درمان و پیشگیری بسیاری از بیماریها موثر باشد.
|
|
واژههای کلیدی: امگا3، امگا6، روغن بذر گل گاوزبان |
|
متن کامل [PDF 1387 kb]
(1869 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
سایر موارد
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|