گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد خرم آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، خرم آباد، ایران
چکیده: (822 مشاهده)
زمینه و هدف: سیستم آنتیاکسیدانی بدن که وظیفه مقابله با اثرات مخرب رادیکالهای آزاد را دارد، میتواند تحتتاثیر عوامل مختلفی از جمله فعالیت ورزشی قرار گیرد. سیاهدانه یک گیاه ضدالتهاب و آنتیاکسیدان است. هدف تحقیق حاضر بررسی تأثیرکوتاه مدت تمرین هوازی شدید و مکمل یاری سیاهدانه بر سطوح سرمی مالوندیآلدئید و سوپراکسیددیسموتازمردان جوان بود. روشها: در یک مطالعه نیمهتجربی 28 مرد جوان بهطور تصادفی در چهار گروه 7 نفره شامل تمرین هوازی + دارونما، مکمل سیاهدانه، تمرین هوازی و مکمل سیاهدانه و کنترل تقسیم شدند. برنامه تمرینی شاملیک هفته و سه جلسه در هفته پروتکل تمرین هوازی بروس بود. یافتهها: سطوح سرمی مالوندیآلدئید در گروه تمرین + دارونما (0/01<p )، تمرین + مکمل سیاهدانه (0/05<p )و مکمل سیاهدانه (0/05<p ) بین پیش و پسآزمون با تغییرات معنادار همراه بود. بین گروه تمرین + دارونما با دو گروه تمرین + مکمل (0/001<p ) و مکمل (0/001<p ) تفاوت معنادار وجود داشت. همچنین تغییرات سوپراکسیددیسموتاز در سه گروه تمرین + دارونما (0/05 <p )، تمرین + مکمل سیاهدانه (0/05 <p ) و مکمل سیاهدانه
(0/05 <p ) در مقایسه با پیشآزمون معنادار بود. در دو گروه تمرین + مکمل سیاهدانه (0/001<p ) و مکمل سیاهدانه (0/001<p ) سطوح سوپر اکسید دیسموتاز نسبت به گروه تمرین + دارونما با افزایش معنادار بیشتری همراه بود. نتیجهگیری: بهنظر میرسد بهدنبال تمرین هوازی شدید سیستم آنتیاکسیدانی تضعیف میشود و استفاده از مکملهای آنتیاکسیدان همچون سیاهدانه میتواند دفاع آنتیاکسیدانی را در مقابل استرس اکسیداتیو ناشی از تمرین شدید تقویت کند و در نهایت موجب افزایش آنزیمهای آنتیاکسیدانی و کاهش رادیکالهای آزاد شود.
Moradpourian M, Ghanbariani Gandombani A. Short-term effect of intense aerobic exercise and supplementation of Nigella sativa on serum malondialdehyde and Superoxide
dismutase levels of young men. Ir J Physiol Pharmacol 2021; 5 :186-195 URL: http://ijpp.phypha.ir/article-1-515-fa.html
مرادپوریان محمدرضا، قنبریانی گندم بانی امین. تأثیرکوتاه مدت تمرین هوازی شدید و مکمل یاری سیاه دانه بر سطوح سرمی مالون دی آلدئید و سوپراکسیددیسموتاز مردان جوان. مجله فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران. 1400; 5 () :186-195