[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
اخلاق نشر::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
..
:: جلد 5 - ::
جلد 5 - صفحات 159-150 برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر فعالیت هوازی و ویتامین E بر حافظه فضایی و میزان بیان پروتئین کرب در بافت هیپوکامپ موش های صحرایی دارای کم‌خوابی مزمن
نصور احمدی* ، بهروز عبدلی ، محمد سیاح ، مریم گودینی ، فاطمه حافظی
دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده:   (908 مشاهده)
زمینه و هدف: هدف از این تحقیق تعیین تاثیر فعالیت هوازی و ویتامین E بر حافظه فضایی و میزان بیان پروتئین کرب در بافت هیپوکامپ موش­های صحرایی دارای کم‌خوابی مزمن بود.
روش­‌ها: تعداد 56 موش صحرایی نر بالغ از نژاد آلبینو-ویستار به طور تصادفی در گروه‌ها قرار گرفتند. کم‌خوابی مزمن از طریق 18 ساعت محرومیت از خواب به مدت 4 هفته اعمال شد. فعالیت هوازی شامل 4 هفته دویدن بر روی تردمیل بود. ویتامین E به صورت محلول در روغن کنجد از طریق گاواژ به موش‌ها خورانده شد. در پایان هفته چهارم، آزمون ماز آبی ‌موریس برای سنجش یادگیری و حافظه فضایی انجام شد. برای اندازه‌گیری میزان بیان پروتئین کرب در هیپوکامپ از تکنیک وسترن بلات استفاده شد. برای آنالیز داده‌های مربوط به اکتساب در ماز آبی موریس، از آزمون آنالیز واریانس مرکب (3 × 5) و برای آنالیز داده‌های مربوط به کاوش در ماز آبی موریس و میزان بیان پروتئین کرِب از آنالیز واریانس یک‌سویه استفاده شد. از آزمون‌های تعقیبی بونفرونی و توکی به ترتیب برای مقایسه‌های درون گروهی و بین­‌گروهی استفاده شد.
یافته‌ها: کم‌خوابی مزمن تاثیر مخرب معنی‌داری بر عملکرد حافظه در مرحله اکتساب و آزمون کاوش و همچنین بیان کرب داشت (0/05 ˂ p). ویتامین E تاثیر معنی‌داری بر حافظه فضایی و بیان پروتئین کرب در موش‌های با کم‌خوابی مزمن نداشت. فعالیت هوازی با تاثیر معنی‌داری که بر عملکرد حافظه در مرحله اکتساب و آزمون کاوش و بیان پروتئین کرب موش‌های با کم‌خوابی مزمن داشت (0/05˂ p )، باعث جبران اثرات مخرب کم‌خوابی شد. همراه شدن ویتامین E با فعالیت هوازی بر میزان بیان پروتئین کرب موش‌های با کم‌خوابی مزمن تاثیر معنی‌داری داشت (05/0 >  p) اما در آزمون رفتاری تاثیری بیشتر از فعالیت هوازی نشان نداد (0/05 < p).
نتیجه­‌گیری: یک دوره فعالیت هوازی تاثیر مخرب کم‌خوابی بر یادگیری و حافظه فضایی در موش­ها را جلوگیری می‏‌کند. تجویز ویتامین E به تنهایی تاثیری بر اختلال حافظه و یادگیری ناشی از کم­خوابی ندارد و اثرات مفید فعالیت ورزشی را نیز افزایش نمی‌­دهد.
 
واژه‌های کلیدی: تردمیل، خواب، ورزش، ویتامین E، یادگیری
متن کامل [PDF 1314 kb]   (425 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم اعصاب
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ahmadi N, Abdoli B, Sayyah M, Godini M, Hafezi F. Effect of aerobic activity and vitamin E on spatial memory and CREB protein expression in hippocampal tissue of rats with chronic sleep restriction. Ir J Physiol Pharmacol 2021; 5 :150-159
URL: http://ijpp.phypha.ir/article-1-507-fa.html

احمدی نصور، عبدلی بهروز، سیاح محمد، گودینی مریم، حافظی فاطمه. تاثیر فعالیت هوازی و ویتامین E بر حافظه فضایی و میزان بیان پروتئین کرب در بافت هیپوکامپ موش های صحرایی دارای کم‌خوابی مزمن. مجله فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران. 1400; 5 () :150-159

URL: http://ijpp.phypha.ir/article-1-507-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 5 - برگشت به فهرست نسخه ها
مجله فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران Iranian Journal of Physiology and Pharmacology
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4660