:: دوره 2، شماره 3 - ( 7-1397 ) ::
جلد 2 شماره 3 صفحات 166-176 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی ترکیبات شیمیایی و اثرات اسانس بومادران Achilea wilhelmsii L. بر سطح آنتی اکسیدانی و مالون دی آلدئید سرم و مغز موش‌ سوری رزرپینه شده
زهرا لری گوئینی ، زهرا ربیعی ، بتول فرهادی ، الهام بیجاد ، الهه آزمون ، محمود رفیعیان کوپائی*
مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده علوم پایه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد
چکیده:   (8065 مشاهده)
زمینه و هدف: گیاه بومادران دارای خواص آنتی اکسیدانی است و در طب سنتی برای افسردگی توصیه شده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی ترکیبات شیمیایی اسانس اندام هوایی گیاه بومادران با نام علمی Achillea wilhelmsii L.  و اثر ضدافسردگی آن در موش‌های سوری نر به روش آزمون شنای اجباری و معلق ماندن دم بوده است.
روش ها: در این مطالعه، ۶۰ موش سوری در ۶ گروه ۱۰ تایی شامل گروه شاهد نرمال‌سالین، گروه شاهد منفی رزرپین (۵ میلی‌گرم بر کیلوگرم) و گروه شاهد مثبت رزرپین (۵ میلی‌گرم بر کیلوگرم) و ۱۸ ساعت بعد آمی­‌تریپتیلین (۲ میلی‌گرم بر کیلوگرم) و گروه مداخله رزرپین (۵ میلی‌گرم بر کیلوگرم) و ۱۸ ساعت بعد اسانس گیاه (۵۰، ۷۵ و یا ۱۰۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم) بررسی شدند. جهت سنجش افسردگی از آزمون شنای اجباری و معلق ماندن دم استفاده شد. ظرفیت آنتی‌اکسیدانی و ترکیبات شیمیایی اسانس،  محتوای آنتی اکسیدانی و میزان مالون دی‌آلدهید سرم و مغز نیز تعیین شد.
یافته­‌ها: تزریق رزرپین سبب افزایش معنی‌دار زمان بی‌حرکتی در آزمون شنای اجباری و معلق ماندن دم شد. تزریق اسانس گیاه در غلظت‌های ۵۰، ۷۵ و یا ۱۰۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم و آمی‌­تریپتیلین مدت‌ زمان بی‌حرکتی را کاهش دادند. تزریق رزرپین و آمی­‌تریپتیلین سبب افزایش معنی‌دار مالون دی‌الدهید مغز و سرم و کاهش معنی‌دار ظرفیت آنتی‌اکسیدانی سرم و مغز شد. اسانس گیاه ظرفیت آنتی‌اکسیدانی مغز و سرم را افزایش و میزان مالون‌دی آلدهید را کاهش داد. قدرت آنتی‌اکسیدانی اسانس برابر ۳۲/۲ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر تعیین شد. ترکیبات عمده تشکیل‌دهنده‌ی اسانس به ­ترتیب ;کریزانتنون (%14/31)، کامفر (%13/95 ۱-۸ سینئول (%10/01) و ترانس پینوکاروئول (%9/50) بودند.
نتیجه­‌گیری: با توجه به قدرت آنتی اکسیدانی اسانس بومادران در کاهش میزان مالون‌دی آلدهید سرم و مغز به نظر می­رسد گیاه بومادران با کاهش استرس اکسیداتیو علایم افسردگی در موش را کاهش داده که احتمالا به دلیل ترکیبات فعال ترپنی موجود در اسانس می­باشد.
 
واژه‌های کلیدی: اسانس بومادران، افسردگی، ترکیبات شیمیایی
متن کامل [PDF 1256 kb]   (1263 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم اعصاب


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 2، شماره 3 - ( 7-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها