نقش سیستم سروتونرژیک در تنظیم اخذ غذا، یک مرور نظاممند
|
کیمیا مهدوی ، مرتضی زندهدل*  |
گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران |
|
چکیده: (754 مشاهده) |
5- هیدروکسی تریپتامین یا سروتونین، یک آمین بیوژنیک است که بیشتر به علت عملکردش به عنوان یک انتقال دهنده عصبی شناخته میشود. یکی از مهمترین اثرات سروتونین، نقش آن در تنظیم اخذ غذا است. درک بیشتر مکانیسمهای سروتونرژیک مؤثر بر مصرف غذا علاوه بر بهبود تولیدات دامی، میتواند منجر به درمانهای دارویی مؤثر مبتنی بر سروتونین برای کمک به تعدیل اشتها در انسان گردد. هدف از انجام این مطالعه مروری، بررسی پژوهشهای صورت گرفته پیرامون نقش سیستم سروتونرژیک فارغ از تداخل اثر آن با سایر سیستمها، در فرآیند اخذ غذا است. در مطالعه حاضر بر حسب دستورالعمل PRISMA، مقالات مرتبط با موضوع با استفاده از جستجوی نظاممند کلیدواژههای استاندارد در پایگاههای اطلاعاتی معتبر نظیرWeb of Science ، Scopus، Science Direct، PubMed،Springer ، Google Scholar و Elsevier در بازه زمانی سالهای 1990-2022 شناسایی شدند و جهت دستیابی به مطالعات بیشتر از فهرست منابع این مقالات استفاده شد. در نهایت 40 مقاله که تمام شرایط ورود به مرحله تحلیلی را دارا بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس یافتههای حاصل از این مطالعات مشخص شد که سروتونین در پرندگان و پستانداران موجب کاهش اخذ غذا میگردد. ترکیبات مهارکننده بازجذب سروتونین نیز دریافت خوراک را کاهش داده و آگونیستها و آنتاگونیستهای گیرندههای سروتونینی اثرات متفاوتی بر فرآیند اشتها اعمال میدارند. همچنین به نظر میرسد گیرندههای 5-HT1A، 5-HT1B و 5-HT2C بیشترین نقش را در پروسه اخذ غذا ایفا میکنند. با توجه به تنوع گیرندههای سروتونینی و پراکنش این سیستم در نواحی مختلف مرکزی و محیطی به منظور آگاهی دقیق از نقش آن در تنظیم اخذ غذا، انجام تحقیقات بیشتر در این حیطه الزامی به نظر میرسد.
|
|
واژههای کلیدی: اخذ غذا، اشتها، گیرندههای سروتونینی، سروتونین |
|
متن کامل [PDF 1328 kb]
(929 دریافت)
|
نوع مطالعه: مروری-با دعوت سردبیر |
موضوع مقاله:
علوم اعصاب
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|