:: جلد 6 - ::
جلد 6 - صفحات 239-229 برگشت به فهرست نسخه ها
تعدیل اثرات استرس مزمن از طریق افزایش فعالیت سیستم آدرنرژیک
معصومه صرفی ، محمود اله دادی سلمانی* ، تقی لشکربلوکی ، ایران گودرزی
دانشکده زیست شناسی، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران
چکیده:   (471 مشاهده)
زمینه و هدف: سیستم نورآدرنرژیک در بروز رفتارهای مرتبط با استرس و اضطراب دخیل است. مسیرهای عصبی استرس و سیستم نورآدرنرژیک در هیپوکمپ اثرگذاری دوطرفه بر یکدیگر دارند. لذا، در این مطالعه به بررسی اثر فعال‌سازی سیستم نورآدرنرژیک بر اضطراب و یادگیری در شرایط استرس پرداخته می‌­شود.
روش‌کار: به موش­های نر بالغ با وزن230-180 نژاد ویستار، استرس مقیدکننده به­‌صورت حاد (3 روز) یا مزمن (21 روز) داده شد. یوهمبین با دوز 2 میلی­گرم/کیلوگرم (تجویز داخل صفاقی) جهت فعالسازی سیستم نورآدرنرژیک تزریق گردید. پس از 24 ساعت از آخرین جلسه استرس، یادگیری اجتماعی و سپس اضطراب و رفتار جستجوگرانه و تشخیص شئ جدید در حیوانات بررسی گردید.
یافته­‌ها: میزان همجواری با موش آشنا (غریبه 1) نسبت به کنترل در اثر استرس حاد (0/01 >p ) و مزمن (۰/001 >p ) کاهش و با موش غریبه (غریبه 2) افزایش یافت. زمان حضور در بازوی باز ماز بعلاوه مرتفع در اثر استرس حاد و مزمن و تجویز یوهمبین نسبت به کنترل کاهش (۰/001 >p ) و در بازوی بسته (0/001 >p ) افزایش پیدا کرد. میزان بی‌حرکتی در آزمون زمینه باز در اثر استرس حاد (0/01 >p ) و مزمن (0/001 >p ) افزایش یافت، درحالی­که بدنبال تجویز یوهمبین در گروه استرس مزمن کاهش (۰/001 >p ) یافت. زمان گذرانده شده با شئ آشنا در اثر استرس مزمن افزایش (۰/001 >p ) و در شرایط استرس حاد و تجویز یوهمبین کاهش (۰/001 >p ) یافت.
نتیجه­‌گیری: این مطالعه نشان داد که افزایش فعالیت سیستم نورآدرنرژیک باعث تعدیل اثرات استرس مزمن می‌­گردد، که حاکی ازهمکاری احتمالی سیستم گلوکوکورتیکوئیدی و آدرنرژیک می باشد.
واژه‌های کلیدی: استرس، سیستم نورآدرنرژیک، یادگیری و حافظه، اضطراب
متن کامل [PDF 1007 kb]   (670 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم اعصاب


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 6 - برگشت به فهرست نسخه ها