:: دوره 4، شماره 3 و 4 - ( 4-1399 ) ::
جلد 4 شماره 3 و 4 صفحات 99-107 برگشت به فهرست نسخه ها
تعیین شیوع عوارض شایع پلاسمافرزیس‌درمانی در بیماران بستری شده در بخش نورولوژی بیمارستان‌های شهید فقیهی و نمازی در سال 98-1397
معصومه ناظری ، امین ابوالحسنی فروغی* ، محمد مهدی احمدی
مرکز تحقیقات صرع، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
چکیده:   (785 مشاهده)
زمینه و هدف: پلاسمافرزیس‌­درمانی جهت طیف وسیعی از بیماری های نورولوژی استفاده می‌­شود. روش درمانی پلاسمافرزیس دارای عوارضی از قبیل هماتوم، پنوموتوراکس، هیپوکلسمی، خونریزی، آریتمی، افت فشارخون، تب، عفونت، ادم، بی حسی اندام، متابولیک آلکالوز، ترومبوز و ترومبوسیتوپنی می‌­باشد. هدف انجام مطالعه حاضر تعیین شیوع عوارض شایع پلاسمافرزیس‌­درمانی در بیماران بستری شده در بخش نورولوژی بیمارستان­های شهید فقیهی و نمازی می‌­باشد.
روش‌­ها: در این مطالعه،پرونده بالینی تمام بیماران بستری در بخش نورولوژی بیمارستان­های شهید فقیهی و نمازی از ابتدای شهریور 
1397 تا انتهای مرداد 1398 که تحت پلاسمافرزیس­‌درمانی قرار گرفتند بررسی گردید و اطلاعات بالینی مورد نیاز وارد چک لیست و سپس وارد نرم افزار SPSS شده و آنالیز آماری انجام گردید.
یافته‌­ها: در این مطالعه برای
67 یمار با تشخیص بیماری نورولوژی در مجموع 287 جلسه پلاسمافرزیس‌­درمانی انجام شد. سطح ارتباطی معناداری بین میزان بروز عوارض پلاسمافرزیس درمانی با جنسیت بیمار، سن بیمار، وضعیت تأهل بیمار، میزان تحصیلات بیمار، شغل بیمار، سابقه بیماری زمینه­ای و سابقه مصرف دخانیات وجود نداشت. بر اساس یافته­‌های این مطالعه بین میزان بروز عوارض پلاسمافرزیس درمانی با مدت زمان ابتلا به بیماری، مدت زمان بستری در بیمارستان، نوع و محل کاتتر تعبیه شده، تعداد جلسات پلاسمافرزیس و نوع مایع جایگزین شده در پلاسمافرزیس ارتباط معناداری وجود نداشت. شایع­ترین عوارض پلاسمافرزیس­درمانی در این مطالعه ترومبوسیتوپنی و عوارض مرتبط با کاتتر بودند. مهمترین عوارض پلاسمافرزیس که تهدیدکننده حیات بودند شامل عفونت کاتتر و ترومبوز می­شدند.
نتیجه­‌گیری: به­‌طورکلی، نتایج مطالعه حاضر نشان داد از مجموع
67 بیمار مورد بررسی در دو مرکز تحت مطالعه، شیوع عوارض ناشی از پلاسمافرزیس­درمانی 82/08 درصد بوده است و مهمترین آن­ها ترومبوسیتوپنی و عوارض مرتبط با کاتتر بودند. شناسایی عوارض ناشی از پلاسمافرزیس‌­درمانی می‌­تواند به درمان بهتر و کنترل بهتر عوارض ناشی از این روش درمانی بیانجامد.
 

 
واژه‌های کلیدی: بیماری­های نورولوژی، پلاسمافرزیس درمانی، ترومبوسیتوپنی، عوارض    
متن کامل [PDF 1000 kb]   (474 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: سایر موارد


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 4، شماره 3 و 4 - ( 4-1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها