:: دوره 2، شماره 4 - ( 10-1397 ) ::
جلد 2 شماره 4 صفحات 201-213 برگشت به فهرست نسخه ها
مروری بر اثرات درمانی پپتیدهای زیست‌فعال آبزیان در مدل‌های جانوری و انسان
ثنا ربیعی ، مهدی نیکو ، مسعود رضائی ، محمود رفیعیان کوپایی*
مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد
چکیده:   (3013 مشاهده)
زمینه و هدف: آگاهی روزافزون مصرف کنندگان به مخاطرات مرتبط با افزودنی‌های مصنوعی غذایی و ارتباط بین رژیم غذایی و سلامت موجب توسعه تولید غذاهای فراسودمند یعنی آنهایی که علاوه بر ترکیب تغدیه‌ای خود سبب ارتقاء سلامت نیز گردند شده است. موجودات دریایی که تقریبا نصف تنوع زیستی جهان را شامل می‌شوند، تنوع گسترده‌ای از ترکیبات زیست‌فعال از جمله پپتیدها را در اختیار قرار می دهند. پپتیدهای دریایی با فعالیت‌های مختلف زیستی ممکن است در تولید فرآورده‌های غذایی فراسودمند مورد استفاده قرار گیرند. هدف مطالعه حاضر مروری بر مطالعات صورت گرفته در رابطه با اثرات درمانی پپتیدهای زیست‌فعال آبزیان در مدل‌های جانوری و همچنین انسان است.
روش‌­ها: در این مطالعه از مقالات معتبر علمی در رابطه با اثرات درمانی پپتیدهای زیست‌فعال آبزیان، که در بانک‌های اطلاعاتی ISI، SID، PubMed، PubMed Central، Scopus، Web of Science بین سال‌های 2000 تا 2016 نمایه شده بودند، استفاده کردیم.
یافته­ها: پپتیدهای زیست‌فعال دریایی تولید شده از بسترهای مختلف پروتئینی توسط هیدرولیز آنزیمی یا تخمیر، عملکردهای فیزیولوژیک متعددی همانند تحریک ایمنی، اثرات کاهندگی فشار و چربی خون، فعالیت‌های ضددیابت، ضداسترس اکسیداتیو، ضدچاقی، حفاظت پوست و بهبود زخم و همچنین بهبود حافظه و یادگیری در مدل‌های حیوانی و همچنین انسان نشان داده‌اند.
 نتیجه‌­گیری: پپتیدهای زیست‌فعال آبزیان می‌توانند به عنوان ترکیبات فراسودمند به منظور ارتقای سلامتی مصرف کننده در مواد غذایی یا ترکیبات غذا-دارویی بکار روند.
واژه‌های کلیدی: اثرات درمانی، پپتیدهای زیست‌فعال آبزیان، فراسودمند
متن کامل [PDF 1545 kb]   (2649 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: سایر موارد


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 2، شماره 4 - ( 10-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها